De mensen achter de wt

Gerald Verweij

 

Binnen de Vizsla-vereniging is de apporteercommissie verantwoordelijk voor de organisatie van de apporteeractiviteiten, waaronder de Workingtest.

 

Mijn naam is Gerald Verweij en ik ben een enthousiaste jonge voorjager uit de Betuwe, die graag de apport kwaliteiten van mijn Vizsla benut in de praktijk. 

 

Toen in maart 2016 Lucas geboren werd kon ik niet geloven dat ik zoveel (werk)plezier kon hebben met een hond.

 

Daarnaast ben ik lid van de apporteercommissie van de Nederlandse Vizsla vereniging en train ik bij Gerard van Beek en Jachthondenclub ‘De Veluwse Vallei”.

Ron van Spanje

Vanaf het moment dat ik mijn  vrouw Greet leerde kennen, was het meteen duidelijk dat wanneer we in de gelegenheid kwamen er een hond bij ons in huis zou komen. Het profiel van onze droomhond was “Flaporen en een Kwispelstaart”, niet te groot van formaat die met onze buitensport activiteiten mee kon. Na vele asiels bezocht te hebben kwamen wij tot de conclusie dat onze droomhond hier niet te vinden was.

 

Greet raakte in gesprek met een collega die het idee opperde” is een Heidewachtel een optie”?

Zo kwam in januari 1990 onze eerste Heidewachtel in huis. Met Hazel van het Groene Waterland hebben wij kennis gemaakt met het KNJV werk (A diploma en MAP A diploma).

 

Met onze tweede- en zelf gefokte hond wilden wij ook graag proeven gaan lopen in Duitsland.

Om in Duitsland mee te kunnen doen aan de proeven is het hebben van een Jachtakte verplicht, dus in eerste instantie ging ik mijn jachtakte halen voor het hondenwerk. Later ben ik ook zelf gaan jagen met het geweer.

 

Naast het “standaard” KNJV werk, heb ik ook succesvol deelgenomen aan veldwedstrijden, zweetspoorwedstrijden en internationale proeven namens de Heidewachtelvereniging.  

 

Met onze honden wordt niet alleen gesport, maar ze worden ook in de jachtpraktijk gebruikt.

 

Af en toe fokken wij een nestje Heidewachtels onder de kennelnaam van de Haeselaere.

 

Op dit moment hebben wij twee honden: Freya gaat ondanks haar leeftijd nog steeds graag mee op jacht, en met Gitte wordt ook nog serieus gesport.

 

Naast het voorjagen van onze eigen honden ben ik vele jaren instructeur Jachthonden geweest en begeleid ik regelmatig voorjagers met specifieke wensen met betrekking tot het (intenationale) wedstrijdgebeuren.

 

Op het organisatorische vlak ben ik betrokken bij verschillende activiteiten, waaronder de WT en de MAP Werkgroep “De Continentale”.

 

Ongeacht het ras, van mooi hondenwerk in welke discipline dan ook, wordt ik blij en enthousiast en kan daar enorm van genieten. Ik hoop dit jaar in de rol van keurmeester, weer mooi hondenwerk te mogen zien.

 

Dagelijks genieten van onze honden is een manier van leven voor ons geworden.

 

Riny van Ingen
Ik ben Riny en al jaren verliefd op het ras de Heidewachtel. 

Een kleine 16 jaar geleden is onze 1ste Heidewachtel, Ginger van het Binnenveld in ons leven gekomen. 

In het begin hebben we alleen shows met haar gelopen met prachtige resultaten. Maar al snel  kwamen we tot de ontdekking dat Ginger het ook heel leuk vond om voor ons  te werken. Dus zijn we op zoek gegaan naar een jachthondentraining. Ginger deed het goed en haalde samen met mijn vouw C en B diploma's. Dit heb ik met Ginger een paar jaar daarna ook gedaan. 

 

Een andere grote wens was het fokken met haar. Ze heeft 10 prachtige nakomelingen gekregen waaronder Djenna die bij ons is gebleven. 

Door onze honden ben ik gaan voorjagen samen met mijn vrouw, loop ik veldwedstrijden, doe zweetwerk en heb vorig jaar mijn jachtakte gehaald. 

In de tussenliggende jaren ben ik ook gaan helpen bij jachthondenwedstijden tot het zelf mede te mogen organiseren van SJP en WT proeven.

Daarnaast geef ik ook jachthondentraining in de buurt van Tiel.

 

Op dit moment hebben we 3 honden. Djenna, haar zoon Cai en haar dochter Djay. Alle 3  actief in de jacht. 

Rikus Leehuis
Ik ben Rikus Leehuis, jachthonden voorjager, trainer en keurmeester. Dit jaar wordt weer de WT voor staande honden georganiseerd.  In 2015 = dit plan uitgedacht en met behulp van een aantal goede vrienden wordt ook dit jaar weer een workingtest georganiseerd waaruit blijkt dat het bij voorjagers van staande honden en (vanaf 2019 ook) spaniëls een schot in de roos is
 want de belangstelling is groot.

 

Zelf ben ik met mijn eigen Langhaar nog actief. Twee A MAP’s zijn vorig jaar binnen gehaald. Wie weet wat het vervolg hier op is

 

Ik wens iedereen een succesvolle en plezierige dag toe. 

Marjo Hagoort
Ik ben Marjo Hagoort, voorjager, jager, jachthondentrainer. Ooit begonnen als voorjager van een Gammel Dansk Hønsehund die niet mijn eigendom was maar die ik voor iemand trainde.
Tijdens die training kwam ik in aanraking met de Heidewachtel en sinds 1984 heb ik aan dat ras mijn hart verpacht. Door het ras ben ik in aanraking gekomen met jachthondenproeven en met jagen en heb sinds 1990 mijn Nederlandse jachtakte en sinds 2010 ook mijn Duitse akte. Al mijn Heidewachtels (vijf tot nu toe) heb ik altijd in de praktische jacht ingezet, maar ook op wedstrijden uitgebracht.

 

In de periode 1984 - 1995 heb ik Heidewachtels gefokt onder de kennelnaam "van het Fort 't Hemeltje".

 

Momenteel heb ik twee Heidewachtels, Larcchan van 9 en zijn zoon Lijov van 2. Larcchan is wat betreft de SJP’s en MAP’s “uitgewedstrijd” maar met hem train en loop ik nog zweet (zowel wedstrijden als praktijk) en zo nu en dan breng ik hem uit op een “zwarte”proef.
Lijov is de hond met wie ik nu volop werk. “Gewone” jachthondenproeven, veldwerk, zweetwerk en proeven in het buitenland.
Natuurlijk gaan beide honden mee op jacht.

 

Behalve als deelnemer aan ben ik ook actief in de organisatie van verschillende jachthondenwedstrijden voor gewesten en verenigingen en verzorg het secretariaat van verschillende proeven. Ook ben ik een aantal jaar ambtelijk secretaris geweest van Orweja.
Als trainer ben ik al meer dan 25 jaar actief in de provincie Utrecht trainingsgroep ’t Sticht en heb een voorliefde voor de opleiding van jonge honden en hun voorjagers omdat daar de zo belangrijke basis wordt gelegd voor de verdere carrière van de honden.

Binnen de WT ben ik oa verantwoordelijk voor het secretariaat en voor deze website.